Ezért éri meg előadásokra járni. És közben újságírónak „lenni”. Ma Vásárhelyi Miklósról és a többi propagandistáról beszéltem a Magyarságkutató Intézet és az NMHH Médiatudományi Intézet által szervezett konferencián.

Előttem és utánam is remek előadásokat hallottam, Máthé Áron a Szabad Nép átalakulásáról beszélt, Kása Csaba Boldizsár Iván propagandista múltjáról, majd utánam következett Soós Mihály, az ÁBTL történésze, aki igencsak meglepett.

Egy sikeres és egy sikertelen beszervezésről tartott előadást. „Zengődi” nemet mondott az ajánlatra, de „Aliszka” nem. Előbbit Elek Jánosnak, utóbbit Baló Györgynek hívták. Mindketten nagyon ismert és elismert tévések lettek.

Baló Györgyöt Oláh János százados szervezte be. De ez a rendszerszerűen jól felépített folyamat végén volt. 1976-ban egy Oláh – természetesen fedésben – azt kérte Balótól, hogy ismerkedjen meg a Nemzetközi Újságíró Szervezet [NÚSZ] Magyarországon tanuló afrikai diákjaival.

A NÚSZ-ról már tudjuk, hogy gyakorlatilag a KGB fedőszerve lehetett. Többször írtam már én is erről, például akkor, amikor Kalmár György titkos munkatárs „tanári pluszfeladatairól” publikáltam. Kalmárnak az afrikai vendégeket kellett körbehálóznia. 

Soós Mihály kutatása szerint Baló megtette azt, amire Oláh János százados – illetve a hírszerzés – megkérte. Ezután az állambiztonság támogatta Baló amerikai tanulmányútját, és ennek kapcsán előkészítették a beszervezését.

Balót 1976. júniusában két lépésben beszervezték, bár Soós Mihály történész kutatása szerint a nyilatkozatot nem akarta aláírni. Felkészítették az amerikai útjára.

Balót hivatalosan 1981-ben zárták ki a hálózatból, Soós Mihály úgy látta, nem igazán működött együtt, kibújt az állambiztonsági munka alól. Ha jól értettem, ez a kizárásával foglalkozó iratból derült ki.

Baló okos ember volt már akkor is, tudta, hogy ezt meg lehet tenni. És meg is lehetett. Hiszen a legfontosabb a rezsim bizalma volt, a MÚOSZ iskolájának elvégzése volt. A nyilvánvaló tehetség és felkészültség mellett.

Ennek köszönhető az is, nemet mondani is lehetett, tette hozzá Soós – arra utalva, hogy „Zengődi” például – akit Balóhoz hasonlóan kommunistának tartottak akkoriban – megtette ezt. Csak ugye ő akkor nem utazott nyugatra. Viszont itthon jelentős karriert épített, az egész ország ismerte. Hiszen a lényeg nem is a beszervezés:

a bizalom volt.

TV Híradó stúdiója, súgógép. A monitoron Elek János műsorvezető / Forrás: Fortepan.hu, ad.: RTV

Nem érdekelten, hogy Baló Györgyöt titkos munkatársnak szervezték be. És az sem, hogy munkadossziéja nem kutatható.

Soós Mihály előadását várhatóan valamikor megosztják majd az interneten. Abból azért jobban összeáll majd a kép.

Lezárásként, mert úgyis felmerül: én amúgy Balót egy nagyon felkészült, roppant intelligens, jó tévésnek tartottam. Az más kérdés, hogy politikailag nyilván nem értettem és nem értenék vele egyet. Elekre meg mondom őszintén, nem emlékszem, nem ugrik be az arca. Gondolom, nem sok Híradót néztem kisgyerekként. Szerencsére.

Vezető kép: 25 éves Magyar Televíziót bemutató tévésorozat forgatásán, balról Kelemen Endre szerkesztő-műsorvezető, Baló György műsorvezető, Bokor Péter rendező. Forrás: Fortepan.hu, ad.: RTV