Üdvözlöm, üdvözöllek!

Mező Gábor vagyok, kutató, újságíró.

Budapesten születtem, 1980-ban. Sportújságíróként kezdtem, ma már inkább a történészek munkáját végzem. Máshogy, másképp. Sokat dolgoztam a Magyar Hírlapnak, aztán a Hamvas Intézetnek, a PestiSrácok.hu-nak és a PestiTV-nek, most megpróbálom egyedül. Kicsit más stílusban mint korábban. Remélem, letisztultabban, de ugyanolyan leleplező erővel. Ha a régebbi munkáim érdekelnek, érdemes felkeresned a PS Hálózat rovatát vagy rákeresned a PTV-n ment Hálózat című műsoromra.

Szükség van a támogatására, a támogatásodra, mert szeretnék teljesen független lenni, és a biztos háttérrel több időm marad a hivatásomra: a hálózat-kutatásra. A támogatást a PATREON segítségével teheted meg, egy gombóc fagylalt ára [vagy egy söré] is ösztönző lehet. Tudom, hogy fontos munkát végzek, és nem dolgozunk sokan ezen a területen.

NAGYOBB DOLGAINK

Levelek a bolondokházából

játékfilmes dokumentumfilm,
52 perc, 2021
Rendezte: Kerekes András,
írta: Mező Gábor

Nincs annál kegyetlenebb, mint amikor egy anyától előbb elveszik a gyermekét, majd amikor küzdeni próbál érte, a bolondokházába hurcolják. Őrültek, elektrosokkal, lobotómiával gyógyító orvosok közé. Ezt tette a saját fiával és volt feleségével Janikovszky Béla, az ÁVH tisztje a kommunista diktatúra talán legsötétebb idejében.

Szétszakadt Magyarország

dokumentumfilm,
49 perc, 2016
Rendezte: Huth Gergely,
írta: Mező Gábor

Miért élünk ilyen frusztrált, polgárháborús országban még mindig? Miért esett egymásnak az urbánus és népi ellenzék a rendszerváltás idején? Mit nyert ezzel az átalakuló kommunista diktatúra? Milyen játszmákat folytatott a háttérben az állambiztonság? Erre próbál válaszolni a Lakiteleki Filmszemle különdíjas dokumentumfilmje.

Lejáratás és bomlasztás

játékfilmes dokumentumfilm,
52 perc, 2015
Rendezte: Huth Gergely és Kerekes András,
írta: Mező Gábor

Filmünk a kommunista állambiztonság eddig kevésbé ismert módszerét mutatja be. A pártállami titkosszolgálat a megfigyelés és a megfélemlítés mellett ügynökök beépítésével igyekezte lejáratni a rezsim ellenségeit, sokszor képtelen vádakat terjesztve. A legtöbb esetben ez sikerült is, évtizedekre megbélyegezve embereket, szétbomlasztva szövetségeket, barátságokat, társaságokat.

Külkeres
maffia

10 perc, 2022
Írta: Mező Gábor

Impexek és a titkos hálózat. Röviden, velősen, fiataloknak is. Szakértőnk: Borvendég Zsuzsanna történész.

KÖNYVEIM

Ellopni a lelket, megtörni a testet

Őrületre ítélve a Legvidámabb barakkban (2021)

„Ma sem tudjuk pontosan, hány embert bélyegzett bolondnak a Rákosi- és Kádár-diktatúra. Hogy hány embert kínoztak, gyógyszereztek, majd süllyesztettek el különböző intézetekben és bolondokházában csak azért, mert magyarok, keresztények, antikommunisták voltak. Vagy éppen olyan kommunisták, akik éppen alulra kerültek. Költők, bátor, gerinces átlagemberek, pszichopata vagy éppen jólelkű, embermentő pszichiáterek szerepelnek ebben a könyvben. Ezt az őrült karnevált csak a legerősebbek élték túl.”

„A könyv szerzője népszerű sorozatot írt az átmentett médiáról, ezt tárja most olvasmányos, szórakoztató stílusban az olvasók elé. Átszerkesztve, újragondolva, kiegészítve. Csak az olvassa el, akit érdekel, hogyan mentette át magát az egykori politikai-, gazdasági- és médiaelit, hogyan fonódtak össze a szálak, hogyan működött a hálózat, avagy a Vörös polip, ahogyan mások nevezik. Feltűnik a könyvben az igazi Virág elvtárs, Grósz Károly, Havas, Gyárfás, Mester Ákos, az ÁVH-s Vajda Péter, a titkosszolgálat különböző tisztjei, megannyi befolyásos és kártékony figura.”